• DogWalkTrail Austria
     

DogWalkTrail en hondentraining

 

DogWalkTrail en hondentraining

De Roedelmethode®
 
Inmiddels zijn we alweer behoorlijk wat jaren verder. De Roedelmethode® is inmiddels al bij heel veel hondenbezitters bekend. Het succes van de methode willen we dan ook nog steeds graag aan andere overdragen. Door de komst van mijn hond Bodhi kwam ik in 1995 in aanraking met de unieke Roedelmethode®, ontwikkeld door Arjen van Alphen en Francien Koeman. Zij hadden destijds het Hondenopvoedingsinstituut De Roedel in Utrecht, waar ik met mijn "probleem" hond terecht kwam. Bodhi was een Akita Inu en dit ras staat bekend als zeer moeilijk en erg onvriendelijk tegen andere honden. Hierdoor bleek het niet bepaald makkelijk om een hondenschool te vinden waar ik met mijn toen 9 weken oude Akita-pup toegelaten werd. Gelukkig kwam ik door toeval in contact met De Roedel.
 

DogWalkTrail en hondentraining

 
Door alle moeilijke jaren heen had ik heel veel steun van Arjen en Francien met hun Roedelmethode®. Zonder deze methode was Bodhi niet de geweldige hond geworden die hij was. Francien en Arjen hebben mij ook heel erg geholpen toen we Bodhi moesten laten inslapen. Hij is in Vielsalm na een, gelukkig kort, ziekteverloop ingeslapen bij de dierenarts van Arjen en Francien.

In 2000 ben ik gestart met DogWalkTrail. In samenwerking met Arjen en Francien (www.deroedel.com) en het buitensport bedrijf waar ik toen werkte en met medewerking van onze goede vrienden Veronique en Ronald (www.hethondengedrag.nl)hebben we een plan op gezet om bazen en honden op een sportieve manier bezig te houden in een kort weekend met als hoofdactiviteit kanovaren.

In 2002 ben ik zodra Utah (Alaskan Malamute) in mijn leven kwam direct begonnen met de Roedelmethode®. Utah was toen 8 weken oud. Naast het trainen met Utah ben ik in 2002 ook gestart met de opleiding bij De Roedel, oorspronkelijk om les te gaan geven in de Roedelmethode®. Omdat DogWalkTrail steeds groter werd was er geen tijd en ruimte om door te gaan tot volwaardig Roedelinstructeur, want mijn passie lag toch echt bij DogWalkTrail!

Daarom hebben we ervoor gekozen de Roedelopleiding specifiek te gaan richten op het goed kunnen uitvoeren van DogWalkTrail Programma's, in plaats van op het geven van Roedellessen.

Hierdoor kan ik de gasten en hun honden nu met veel meer verstand van zaken goed begeleiden tijdens hun vakanties. Nog steeds staan Arjen en Francien ons bij met advies en raad waar nodig.
 

DogWalkTrail en hondentraining

 
Inmiddels zijn een paar van onze instructeurs ook aan de opleiding begonnen bij De Roedel. Manou heeft meegewerkt aan het wetenschappelijk onderzoek. Dog Cognition, in samenwerking met de TU Delft en De Roedel en daar ook stage gelopen tijdens het onderzoek.

Ook Gerdi en Charlot trainden bij De Roedel en Charlot is gestart met de opleiding tot Roedelinstructeur. Op dit moment heeft Charlot door omstandigheden haar opleiding even "on hold" gezet, maar in de toekomst hoopt zij haar opleiding weer op te kunnen pakken om les te kunnen geven in de Roedelmethode®.

De Roedelmethode

Er zijn inmiddels 2 boeken over de Roedelmethode® verschenen;"Honden trainen volgens de regels van de natuur met de Roedelmethode®"

Deel 1: ISBN-9038913788 Elmar 2003
Deel 2: ISBN-9789038917870 Elmar 2008


(de onderstaande tekst is overgenomen van de site www.deroedel.com)

De natuurlijke opvoeding van uw hond

Over de Roedelmethode ® is nogal wat commotie ontstaan. Dit heeft alles te maken met de compleet andere benadering van uw hond, die wezenlijk anders is dan men in trainingsland altijd gewend is. Opvoeden met De Roedelmethode® betekent opvoeden via geur- en lichaamstaal en met uw hond trainen zonder bestraffen, belonen, overbodig stemgebruik of onnatuurlijke dwangmaatregelen. De lijn is daarbij slechts een manier om de hond 'aan u te binden' en wordt niet als correctiemiddel gebruikt. De Roedel heeft hiervoor een speciale riem ontworpen: de HFB® waarbij u uw handen vrij houdt.
 
DogWalkTrail en hondentraining
 
De geurentaal
De neus is het eerste zintuig dat al direct na de geboorte van uw hond prima functioneert in zijn communicatie met zijn sociale omgeving. Alle geuren geven hem zijn eerste en belangrijkste informatie over die omgeving. Zijn hele hondenleven zal dit zo blijven en zal geur een primaire rol blijven spelen in het bepalen van zijn positie, in welke roedelstructuur dan ook. Uiteraard zullen wij nooit kunnen waarnemen wat onze hond met zijn verfijnde reukvermogen waarneemt. Gelukkig voor ons mensen gaat geurentaal altijd samen met een lichamelijke handeling van de hond en ... dé lichaamstaal kunnen wij ons wél eigen maken; deze lichaamstaal kunnen we waarnemen en leren verstaan om vervolgens met ons eigen lichaam in lichaamstaal het juiste antwoord geven!


De lichaamstaal
De basis voor de lichamelijkheid wordt al direct na de geboorte van de pup gelegd. De pup is volkomen afhankelijk van zijn moeder, die door haar verzorging de pup zowel lichamelijk als met geurmarkeringen totaal overheerst: met haar lichaam, haar bek en haar tong. Honden houden hun hondenleven lang een enorm respect voor lichamelijkheid. Het accepteren van geurmarkeringen én de lichamelijke overheersing van het hondenlijf leiden tot een blijvende acceptatie van de rangordes


Hoe en wat
Een nieuwe methode met nieuwe inzichten vereist natuurlijk een andere aanpak dan gebruikelijk is. Onze aanpak is erop gericht het leerproces voor baas en hond zo effectief mogelijk te laten verlopen.


Om te weten hoe dit alles in zijn werk gaat, klik op: www.deroedel.com

Op deze site kunt u meer lezen over de Roedelmethode® en kunt u in contact komen met Arjen en Francien om te praten over u, uw hond en deze methode. Wij wensen u heel erg veel plezier bij deze training. DogWalkTrail is heel erg enthousiast over de methode en een aantal van onze gasten hebben inmiddels ook een bezoek gebracht aan De Roedel. Zij zijn inmiddels net zo enthousiast als wij!

Amichien Bonding
 
Bianca heeft zich in september 2010 verdiept in de methode van Amichien Bonding van Jan Fennel. Zij heeft de opleiding foundation en Advanced course gevold samen met onze medewerkster Charlotte. Bianca is in december in 2010 geslaagd voor het examen. Zij mag zich nu een DogListener van AmiChien Bonding noemen.

Hoe werkt het:

Met de methode gaat men uit van de natuur van de hond.
In de vrije natuur leven wolven,cq honden, in roedels onder leiding van de alfa-reu en de alfa-teef. Deze geven de grenzen aan, de anderen volgen. Het leiderschap wordt benadrukt rondom vier specifieke elementen: eten, jacht, veiligheid en status. Uw hond leeft in een huiselijke omgeving, maar heeft wel nog steeds eigenschappen van de wolven. Uw hond begrijpt niets van deze wereld en vraagt zich dus voortdurend af wat hij moet met de wereld waarin hij leeft. De Amichien Bonding methode is gebaseerd op de vier bovengenoemdede elementen die vertaald zijn naar gedrag ten opzichte van uw hond. Daarbij leert u de alfa-hond imiteren. U bent de leider. Dit leiderschap wordt vele malen per dag benadrukt De Amichien Bonding methode is simpel, liefdevol én het werkt. Het enige dat u nodig hebt, is een open mind en respect voor uw hond. Met deze methode leert u de taal van honden begrijpen om een respectvolle verstandhouding tussen u en uw hond tot stand te brengen zonder enige vorm van geweld of dwang. Het vraagt wel een totaal andere levenshouding ten opzichte van uw hond. U biedt respect en natuurlijk leiderschap en ontwikkelt daarmee een band met uw hond die gericht is op samenwerking.
 

DogWalkTrail en hondentraining

 

Hondengedrag van Veronique
 
Zoals u bij verschillende items op de site heeft kunnen lezen hebben we niet alleen dankzij de Roedel maar ook met behulp van Ronald en Veronique de weekenden in de Ardennen kunnen maken tot wat zij nu zijn. Veronique en Ronald zijn ook de eigenaren van Anuyun Wiya, een Malamute kennel. Onze Utah komt ook bij hun vandaan. Veronique is inmiddels een hondenschool gestart. Veronique stelt zich even voor:

Mijn naam is Véronique van Delen en ik woon samen met mijn partner Ronald in Aarle-Rixtel. Samen zijn wij in het bezit van 4 Alaskan Malamutes.

Onze eerste Malamute was een pittige hond en van hem heb ik veel geleerd over de omgang tussen mens en hond. Toen hij 3 jaar oud was kwam er een teefje bij en de plannen ontstonden om eens een nestje te gaan fokken. Inmiddels zijn we drie nesten en 20 puppen verder die gelukkig allemaal een eigenaar hebben gevonden. Zowel uit eigen interesse als om goede eigenaren voor mijn pups te kunnen vinden en deze van goede begeleiding en adviezen te kunnen voorzien, verdiepte ik mij steeds meer in natuurlijk de malamute maar ook hondengedragingen in het algemeen. Ik startte de 4 jarige erkende opleiding op hbo-niveau in gedragstherapie voor honden bij Van Hall/Dogvision, gaf les en liep stage bij hondenscholen en gedragstherapeuten. In 2006 startte ik samen met collega Mirelle onze eigen hondenschool.

Inmiddels ben ik gediplomeerd kynologisch gedragstherapeute en gediplomeerd instructeur. Ik ben lid van de Nederlandse Vereniging van Gedragstherapeuten voor Honden: Alpha. Om mijn kennis up to date te houden, ga ik regelmatig naar seminars en workshops.
 

DogWalkTrail en hondentraining


Een Neus voor Hondenzaken
 

Onze medewerkster Marcella Smolders kan u helpen bij het zoeken naar een hond die bij u past of wanneer u problemen hebt met uw hond. www.eenneusvoorhondenzaken.nl
 
DogWalkTrail en hondentraining
Terug naar boven